El Museu

Situat a la sala romànica de la planta noble del Castell de Plegamans, el museu de la Fundació mostra l’obra i la vida dels cinc germans Folch i Torres a través d’una exposició permanent dels llibres que van publicar, les revistes que van dirigir i els records més diversos de la seva vida privada.

Una llarga i constant recerca així com els generosos donatius d’amics, admiradors i familiars han permès a la Fundació reunir bona part de l’obra completa dels cinc germans Folch i Torres en exemplars esplèndidament conservats.

Visites guiades

Les visites a la Fundació Folch i Torres es poden realitzar de manera individual o bé en grup. Els horaris són els següents:
Diumenges i festius (no dissabtes): 10h a 13h
En dies laborables cal concertar la visita per telèfon o correu electrònic.

Les visites concertades són guiades en català, i normalment per un descendent dels germans Folch i Torres, i tenen una durada aproximada de 1h30.
Tot restant obert, en principi i de bon grat, a qualsevol mena de grups que manifestin un mínim d’interès i de respecte per la cultura catalana, creiem que en tots els casos convindria recordar que la visita a la Fundació i al Castell de Plegamans, consisteix bàsicament en recordar l’obra literària i artística dels cinc germans Folch i Torres, que tant van contribuir a la cultura catalana de la primera meitat del segle XX, i especialment la figura de Josep Maria Folch i Torres, el més popular dels cinc germans, ànima del setmanari infantil En Patufet, autor de les famoses Pàgines Viscudes, de novel·les per a joves tan conegudes com les Aventures d’en Massagran, de la col·lecció de novel·letes de la Biblioteca Gentil i de nombroses obres de teatre per a infants, entre elles Els Pastorets, que encara es representen cada any a la majoria dels pobles i ciutats de Catalunya.
Quant al Castell de Plegamans pròpiament dit, en la primera planta del qual es troba l’Arxiu-Museu de la Fundació, cal saber que és propietat de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, i que l’Escola Municipal de Música n’ocupa la planta baixa i el segon pis, i això fa que certes dependències no sempre es puguin visitar.
Tanmateix, sempre que hi ha temps, s’explica als visitants, de manera resumida i amena, la història del Castell i de la seva reconstrucció.

Descarrega’t el programa de visites en PDF:

Aquí podreu consultar amb més detall el Programa de les visites col·lectives que ofereix la Fundació Folch i Torres als seus visitants.

Programa de visites

Visites escolars dinamitzades

La Fundació ofereix les visites habituals a les escoles, però també, com a novetat, ofereix la possiblitat de sol·licitar unes visites dinamitzades per als alumnes de primària.

Durada aproximada: 30-40 min. d’explicació + 20-30 min. d’activitat.

El Castell De Plegamans

Benvinguda: a l’exterior
Situació geogràfica del Castell:
• Dalt del turó: identificació de l’entorn (Montserrat, Montseny, Canigó, Mediterrani..: millor visió = millor defensa) Arquitectura del Castell:
• Ubicar una mica història de Catalunya, Ramon de Plegamans, etc..(segons nivell escolar).
• Elements constructius ; torre de vigia, espitlleres, matacà.
Entrada a l’interior.
• Visita de la petita exposició de la història del Castell de Plegamans situada a la planta baixa de la torre de guaita primitiva.
• Visita pati d’armes, auditori (espitlleres des de l’interior, sitges a terra, arcades romàniques), forn de llenya…
La Fundació.
Sala Noble:
• Origen dels cinc germans Folch i Torres.
• Descripció breu de l’obra i vida de cada germà.
• Detalls de la vida de Josep M. Folch i Torres.