Notícies de la Fundació

“Sense nissagues així, no s’explica la tossuderia del país”
El periodista cultural Ignasi Aragay -actualment director adjunt del diari Ara- publicava aquest mes de juny un magnífic article en què elogia així la família Folch i Torres: “Sense nissagues així, no s’explica la tossuderia del país”.
El podeu llegir tot sencer aquí.

Reunió del Patronat de la Fundació
Aquest mes de juny, el Patronat de la Fundació Folch i Torres ha celebrat la seva reunió trimestral. Ha estat, encara, una trobada virtual però tot indica que aviat els patrons i patrones de l’entitat podran tornar a reunir-se presencialment.
Entre altres temes, s’ha fet balanç de la campanya 30+, s’ha reestructurat la programació d’activitats pels propers mesos i s’ha debatut sobre futures activitats culturals a la Torre Folch.

Ja formem part del sistema d’Arxius de Catalunya
La Fundació ja és oficialment arxiu-museu! Des d’aquest mes de juny, el nostre arxiu (que, com sabeu, inclou obra, cartes, documents, fotografies i dibuixos dels cinc germans Folch i Torres) ha adoptat el nom d’Arxiu-Museu Folch i Torres i s’ha incorporat al cercador d’Arxius de Catalunya, que pertany a la Generalitat.
Aquesta és una excel.lent notícia ja que es tracta d’un cercador en línia que, sens dubte, acostarà molt més el llegat Folch i Torres tant al gran públic com a les persones que específicament estudien aquests temes.
El podeu consultar entrant aquí

En Màrius Serra es declara “fan” d’en JM Folch i Torres
L’escriptor Màrius Serra -que va descobrir mots com “escarransit” gràcies al creador d’en Massagran- és un altres dels grans admiradors de l’obra de Josep Maria Folch i Torres. Aquest mes, dins la campanya 30+, també ha declarat des de la xarxa el seu gran interès per l’obra de l’escriptor. Quan mireu aquí el vídeo que va gravar per a la Fundació, veureu que reivindica JM Folch i Torres com al gran difusor de la literartura popular catalana.
A més de Màrius Serra, també els escriptors Blanca Busquets i Rafael Vallbona -declarats folquitorristes- han fet una crida, a través de vídeos que han penjat a la xarxa, per remarcar la conveniència que la Fundació tingui nous socis. Vegeu-los aquí i aquí.

La campanya 30+ avança a bon ritme
La campanya 30+, que la Fundació va començar aquesta primavera, segueix explicant tot allò que l’entitat ha fet durant les darreres tres dècades per difondre el llegat dels germans Folch i Torres. En 30 anys hem fet molt però, com us diem sempre, volem que tot allò que els Folch i Torres van crear i lluitar no deixi de bategar. Per això, encara sou a temps de fer-vos socis o de fer que ho siguin amics i familiars…
Cal dir que a la campanya hem rebut suports molt destacats de fans declarats dels Folch i Torres, com ara el periodista Enric Calpena.
Aquí el podeu veure i escoltar

El nostre arxiu segueix rebent visitants il.lustres…
El mes de març, l’exconseller de la Generalitat Joaquim Nadal ha pogut conèixer de primera mà l’arxiu de la Fundació Folch i Torres. Nadal
dirigeix l’Institut de Patrimoni Cultural i ja fa molts mesos que volia venir a la Fundació perquè sap que la correspondència i els documents personals d’en Joaquim Folch i Torres que hi guardem són una joia única. Finalment, aquest mes de març ha pogut conèixer-los de primera mà.
A la visita, l’han acompanyat l’alcalde i la regidora de Cultura de Palau-Solità i Plegamans a més del president i el director de la Fundació

Josep Maria Folch i Torres ha fet 141 anys…!
Josep Maria Folch i Torres va néixer un any de traspàs, el 29 de febrer del 1880. Enguany, doncs, hem commemorat els 141 anys del naixement de l’escriptor.
Malgrat el pas del temps, el seu pensament és més vigent que mai. Mireu, per exemple, aquesta frase de La vida i els fets d’en Justí Tant-se-val: “Ésser perseguit per la justícia d’aquest temps és un honor, si no ho sabíeu”…

Joaquim Folch i Torres, protagonista al MNAC l’estiu del 2021
Joaquim Folch i Torres, el petit de la nissaga, serà un dels noms més destacats a la programació d’enguany del Museu Nacional d’Art de Catalunya, el MNAC.
Aquest juliol, el centre d’art inaugurarà l’exposició “Art en perill” on s’hi podrà veure, un cop més, el paper essencial que Joaquim Folch i Torres va tenir en la salvaguarda del patrimoni català durant la Guerra Civil, gràcies a les acurades polítiques de salvaguarda i ordenació del patrimoni cultural engegades per aquest historiador, crític d’art i museòleg.
Sense la seva planificació i intervenció, difícilment s’hagués pogut conservar aquest valuosíssim fons patrimonial del nostre país.

La Fundació es queda al castell de Plegamans
Ens quedem: finalment, la Fundació seguirà tenint la seva seu al castell de Plegamans, en comptes de traslladar-nos a la rehabilitada Torre Folch, que era una opció proposada per l’Ajuntament de Palau-Solità i Plegamans.
I és que el Patronat ha valorat molt positivament l’actual ubicació, dins del castell: un espai que el pare de la Fundació, Ramon Folch i Camarasa, i altres patrons com Miquel Truyols, van lluitar per restaurar i recuperar per al poble fa més d’un quart de segle. A més, la Torre Folch no hagués pogut encabir tot el volum d’obra i patrimoni que integra la Fundació.
Tot plegat ho van explicar, aquest desembre del 2020, el president, Oriol Izquierdo, la directora, Alèxia Guilera, i un dels patrons de la Fundació, en Josep M. Serravinyals, juntament amb l’alcalde i la regidora de l’Ajuntament, en una roda de premsa al Museu de la Fundació Folch i Torres.

La Ventafocs vol recórrer Catalunya en forma d’exposició itinerant
El centenari de La Ventafocs d’en Josep Maria Folch i Torres també el vam engegat amb una exposició, inaugurada el 5 de novembre a Ona Llibres de Barcelona. Edicions antigues del llibret, cartells d’exposicions, fotos de representacions arreu de Catalunya i records, molts records, conformen una mostra que, ara, seguirà itinerant per diversos indrets de Catalunya, per tal que l’acullin els teatres de pobles i barris del país on s’ha representat, que en són molts. D’entrada, Can Cortès de Palau-Solità i Plegamans l’acull el mes de maig.
La idea, en general, és que les entitats, teatres, espais culturals, sales d’exposicions o llibreries tinguin aquesta emblemàtica exposició uns dies, per tal que la gent de cada poble o barri que l’ha protagonitzada s’hi vegi reflectida… A més de conèixer la història d’aquesta obra centenària, els qui l’ha interpretat hi podran aportar també les seves fotos i records personals.

Jordi Folch, nou director de la Fundació Folch i Torres
En Jordi Folch i Pons és el nou director de la Fundació. Tot i que és membre del nostre Patronat des del 2019, en Jordi fa molts anys que viu de prop aquesta entitat ja que és fill d’en Ramon Folch i Camarasa, ànima i fundador, com tothom sap, de la Fundació. Pertany, doncs, a la nissaga: el gran Josep Maria Folch i Torres en fou l’avi, malgrat que en Jordi no va tenir la sort d’arribar-lo a conèixer. Per al nou director, de 53 anys, assumir aquest càrrec és un honor i, alhora, un gran repte.
En Jordi Folch i Pons és enginyer i ha viscut gairebé vint anys a Suïssa on el seu pare, en Ramon Folch, hi treballava de traductor a l’OMS. Fa, però, més de dues dècades que va tornar, amb els seus pares, i es va instal.lar a Palau-Solità i Plegamans.

Commemorem els 75 anys de la mort de Lluís Folch i Torres
L’abril del 1946 moria, amb tan sols 67 anys, Lluís Folch i Torres, segon germà de la nissaga. Enguany commemorem, doncs, els 75 anys d’aquest adeu que va arribar massa aviat. Tanmateix, el seu llegat és immens i sovint massa poc conegut. Una bona part el podeu trobar al Museu de la Fundació Folch i Torres.
Emmarcada dins d’aquesta commemoració, engegarem aviat una col.laboració amb l’institut de Secundària Can Periquet, de Palau-Solità i Plegamans. El seu alumnat treballarà amb la Fundació un programa pedagògic que els permetrà conèixer a fons qui va ser aquest pedagog d’avançada, crític d’art i professor, així com el valuós llegat que ens va deixar…

…i hem entrevistat la seva filla centenària
Dels nou fills que van tenir Lluís Folch i Torres i Isabel Camarasa i Serra encara és viva una de les noies: l’Eulàlia Folch i Camarasa. Amb 99 anys, recorda al detall molts moments de la seva vida com a filla Folch: el pis del Poblenou -on hi va viure la família els anys vint-, el trasllat a Vilassar de Dalt, l’escola, la Guerra, les amigues o el gran DKV de la família Folch… També recorda nítidament la vida a Vilassar, on Lluís Folch i Torres fundà el centre educatiu Torremar per a infants “subnormals”, com es deia aleshores.
L’Eulàlia Folch, camí del 100 anys, recorda amb admiració i profund amor els seus pares. A Lluís Folch i Torres, de qui va heretar la curiositat, la bondat i la capacitat d’anàlisi, entre moltes altres coses, el recorda com un home que sabia escoltar, ple d’amor per la seva tasca pedagògica i també per la cultura i per l’art.

En Joaquim Folch i Torres i la preservació del patrimoni artístic català
La vida de Joaquim Folch i Torres desperta passions. I en desperta, sobretot, la seva ingent tasca de preservació del patrimoni artístic català. Aquests dies, estudiosos de la Universitat de Girona s’han admirat de poder trobar a la Funació Folch i Torres els originals dels esbossos que Joaquim va fer a París, quan va haver d’endur-s’hi part del patrimoni català per salvaguardar-lo durant la Guerra Civil.

El futur per l’arxiu de la Fundació Folch i Torres
Seguim reflexionant sobre quin seria el millor futur per l’arxiu de la Fundació Folch i Torres. El que està clar és que la correspondència privada que hi guardem dels germans Folch i Torres amb algunes de les principals personalitats polítiques i culturals catalanes del segle XX, és un autèntic tresor que desperta passions. La presidenta d’Arxivers Sense Fronteres, Núria Carreras, ha estat una de les expertes que ha quedat fascinada amb aquesta part tan important del llegat Folch i Torres.

En Lluís Folch i Torres a la Viquipèdia
El pedagog Lluís Folch i Torres ja té l’entrada que es mereix a la Viquipèdia. Gràcies a la feina de diversos integrants del patronat de la Fundació, ara en sabem molt més, de la seva apassionant vida i de la seva visionària obra.
Podeu llegir clicant aquí tota aquesta nova informació.
Aviat signarem un conveni de col.laboració entre la nostra Fundació i l’Ajuntament de Vilassar de Dalt, per tal de poder seguir difonent el valuós llegat de Lluís Folch i Torres.

Exposició itinerant pel centenari de La Ventafocs
El centenari de La Ventafocs d’en Folch i Torres també l’hem engegat amb una exposició, inaugurada el mateix 5 de novembre a Barcelona. Edicions antigues del llibret, cartells d’exposicions, fotos de representacions arreu de Catalunya i records, molts records, conformen una mostra que, ara, la Fundació Folch i Torres té la intenció que sigui itinerant per tal que l’acullin els teatres de pobles i barris de Catalunya on s’ha representat, que en són molts.
La idea és que les entitats, teatres, espais culturals, sales d’exposicions o llibreries la tinguin uns dies, per tal que la gent de cada poble o barri que l’ha protagonitzada s’hi vegi reflectida i, a més de conèixer la història d’aquesta obra centenària, hi aportin també les seves fotos i records personals.

Celebrem el centenari de La Ventafocs!
Sí, sí: el temps passa volant…! Aquest mes d’octubre ha fet cent anys que en Josep Maria Folch i Torres va estrenar al teatre Romea la seva particular versió del conte de La Ventafocs. De la seva obra de teatre -una rondalla en tres actes- se n’han fet fins a set reedicions.
Ara, per celebrar aquest centenari, la Fundació Folch i Torres ha volgut fer-ne, també, la seva particular reedició commemorativa. La vam presentar aquest 5 de novembre a Ona Llibres de Barcelona, un espai que, malgrat les restriccions que imposava la Covid, gairebé es va omplir. L’obra ha estat revisada i prologada pel president de la Fundació, Oriol Izquierdo.

Presentació de la reedició de La Ventafocs
Aquest dijous 5 de novembre veniu a Ona Llibres per commemorar amb nosaltres els 100 anys de La Ventafocs d’en Folch i Torres!
L’entrada és lliure però recordeu: és imprescindible apuntar-vos a reserves@onallibres.cat!
Presentació de la reedició a càrrec d’Oriol Izquierdo, President de la Fundació Folch i Torres.

Atureu-vos, insensats!
Reconeixeu aquesta frase de les samarretes?? Sí, sí, són Els Pastorets… La iniciativa és de la petita factoria Insensats, que confecciona samarretes amb algunes frases d’obres literàries catalanes.

Reunió a l’Ajuntament de Vilassar de Dalt
També aquest mes de setembre ens hem reunit amb l’alcaldessa de Vilassar de Dalt, Carola Llauró, el director de l’arxiu-museu municipal, Enric Ortega, i la cap de Cultura de l’Ajuntament de Vilassar, Pilar Cano.
Amb tots tres hem explorat la manera de fer visible el llegat del pedagog Lluís Folch i Torres, l’empremta del qual ha estat i és molt profunda a la història del poble. L’Ajuntament i la Fundació signarem un conveni que, en pocs temps, es traduirà en activitats de difusió de la vida i l’obra de Lluís Folch i Torres a Vilassar, i dels seus germans.

Ofrena floral al monument a Rafael Casanova
Aquest any, la Fundació Foch i Torres hem tornat a fer l’ofrena floral al monument a Rafael Casanova,
al centre del poble.
Cada any hi participem però, enguany, ser-hi tenia un doble sentit i interès: d’una banda, fer explícita la nostra voluntat de participar a la Diada -en aquests temps difícils pels actes públics- al costat de les entitats de Palau-Solità i Plegamans. D’altra banda, també volem fer visible -amb cares noves de noves incorporacions- l’etapa de renovació que hem encetat a la Fundació.

Xerrada de Josep-LLuís Carod-Rovira
Malgrat les dificultats, a la Fundació volem seguir endavant des de tots els punts de vista… seguint totes les normes marcades per la persistència de la Covid-19, és clar. Per això, hem reprès amb força i entusiasme el nostre programa d’activitats.
Aquest 18 de setembre Josep-Lluís Carod-Rovira ens ha vingut a fer la xerrada que havia quedat pendent just abans de la pandèmia: “L’altre Josep Maria Folch i Torres: un compromís polític vigent”.
La pluja ens va obligar a fer l’acte al centre Recreatiu en lloc del castell de Plegamans però hem passat l’examen amb nota: la sala es va omplir de gom a gom!
Com no podia ser d’una altra manera, Josep-Lluís Carod Rovira -exconseller en cap del Govern i exsecretari general d’ERC però, també, filòleg i reconegut folquitorrià- va signar al nostre Llibre d’Or. Abans, va voler visitar el museu i la Fundació, al castell de Plegamans. Allà és on, inicialment, estava previs que es fes la seva xerrada però la pluja ens va obligar a traslladar-nos a cobert, al Centre Recreatiu de Palau-Solità i Plegamans… Des d’aquí, volem agrair al Sr.Carod-Rovira la seva participació i l’altíssim nivell de la seva ponència, que va rebre nombrosos elogis.

Reconeixement de la Generalitat de Catalunya
En el Dia de l’Associacionisme Cultural, la Fundació va rebre el reconeixement de la Generalitat de Catalunya “en el Centenari de l’estrena de l’obra de Josep M. Folch i Torres Els Pastorets o l’Adveniment de l’Infant Jesús.”

Tret de sortida del Centenari dels Pastorets de Folch i Torres
El passat dissabte 17 d’octubre, les escalinates del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) a Barcelona, van acollir l’acte d’obertura de la celebració dels 100 anys de la primera representació de Els Pastorets de Folch i Torres i s’allargaran fins al mes de desembre de 2016.
El tret de sortida del centenari va comptar amb l’assistència de Ramon Folch i Camarasa, fill de Josep Maria Folch i Torres, i els parlaments de Lenke Kovács, Comissària del Centenari, Lleonard del Río, Coordinador General de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, i Oriol Izquierdo, President del Patronat de la Fundació Folch i Torres.
Per acabar l’acte, l’actor Toni Albà, l’ambaixador de bona voluntat del centenari, va aconseguir que les forces del bé i del mal pactessin una treva durant els actes de celebració.